Overslaan en naar de inhoud gaan
Scholenprogramma Kant en Clara Maagdenhuis
NEWS

Met de klas naar het Maagdenhuis

29/03/2022 - 15:55

Scholenprogramma KANT EN CLARA

Dit najaar staat het Maagdenhuis in het teken van de tentoonstelling 'Kinderen van de zorg'. Drie locaties, zes eeuwen, één verhaal.' De expo belicht een weinig bekende Antwerpse geschiedenis: die van de opvang van wezen, vondelingen en andere kwetsbare kinderen doorheen de eeuwen.

Het scholenprogramma KANT EN CLARA is een belevingspakket waarmee je zelf in de voetsporen treedt van de weeskinderen uit het Maagdenhuis.

Houten Clara, ook een weesmeisje, neemt je mee op een interactieve rondleiding (+- 1,5 uur) door de expo en dompelt je onder in het leven van een weeskind. Hoe ziet een doordeweekse dag eruit? Welke regels gelden er? Wat leren de meisjes en is er ook tijd voor ontspanning? De weeskinderen vertellen hun verhaal. Soms krijgen ze een stem, soms een naam. Jouw verbeelding vult de rest in.

Na de rondleiding is het mogelijk om een van de onderstaande workshops (+- 1 uur) te doen:

  • OPTIE 1: Duik met een workshop vingerhaken nog meer in het dagelijkse leven van de weesmeisjes. Houten Clara leert je de kneepjes van het vak om zelf een bloem te vingerhaken. Zo proef je van het handwerk dat de meisjes soms uren aan een stuk deden.
     
  • OPTIE 2: Help jij Houten Clara om het wezenuniform te updaten? Je hebt de keuze uit twee patronen. Met kleurpotloden, stiften en wasco’s maak je er een uniek, kleurrijk uniform van.

 

Praktisch 

  • Doelgroep: 5de, 6de leerjaar + 1ste graad secundair
  • Duur: interactieve rondleiding (+- 1,5 uur), workshops (+- 1 uur)
  • Beschikbaarheid: van 12 september tot en met 22 december 2023
  • Prijs: gratis
  • Contact: isabelle.laermans@antwerpen.be / gsm 0487 42 16 93