Overslaan en naar de inhoud gaan
NEWS

Met de klas naar het Maagdenhuis

29/03/2022 - 15:55

Scholenprogramma 'KANT EN CLARA'

Bezoek het Maagdenhuis en treed met je klas in de voetsporen van de weeskinderen

Het scholenprogramma 'KANT EN CLARA' is een belevingspakket waarmee je met je klas in de voetsporen treedt van onze weeskinderen.

Hieronder lees je over de verschillende onderdelen van het pakket. Kies wat je interessant vindt voor jouw leerlingen en stel zelf je bezoek samen. Dit pakket - met uitzondering van het inleefspel - kan makkelijk aangepast worden aan verschillende leeftijden en doelgroepen (van basis- en secundair onderwijs tot NT2-groepen). Laat ons duidelijk weten wie jouw leerlingen zijn bij de reservatie.

Interactieve rondleiding
Tijdens een interactieve rondleiding (1,5 uur) dompelen we je onder in het leven van een weeskind. Je maakt kennis met Houten Clara, zelf ook een weesmeisje, en leert wat de kinderen hier precies deden. Hoe zag een doordeweekse dag eruit? Welke regels golden er? De weeskinderen vertellen hun verhaal. Soms krijgen ze een stem, soms een naam. Jouw verbeelding vult de rest in.

Inleefspel
Wat betekent het om als weeskind op te groeien vroeger en nu? Ook vandaag zijn er - jammer genoeg - nog steeds kinderen en jongeren die het niet makkelijk hebben. Via een boeiend inleefspel (1 uur), ondervind je aan den lijve hoe het voelt om een stempel opgedrukt te krijgen. Je ervaart dat het nest waarin je geboren bent, mee de kansen bepaalt die je krijgt in onze samenleving. Het inleefspel is beschikbaar voor leerlingen vanaf 12 jaar.

Workshop vingerhaken
Duik met een workshop vingerhaken (1 uur) nog meer in het dagelijkse leven van de weesmeisjes. Houten Clara leert je de kneepjes van het vak om zelf een bloem te vingerhaken. Zo proef je van het handwerk dat de meisjes soms uren aan een stuk deden.

Wezenuniformen 
Help jij Houten Clara om het wezenuniform van de weeskinderen te updaten (1 uur)? Je hebt voor deze workshop de keuze uit twee patronen: jongens- of meisjesuniform. Met wasco’s en speciale verf maak je er een unieke, kleurrijke outfit van.

Praktisch

  • Gratis voor leerlingen in schoolverband en leerkrachten (met een geldige lerarenkaart). Reserveer via de onderstaande gegevens of contacteer ons voor meer info. Naast ons regulier aanbod werken we ook graag iets uit op jullie maat!
  • Reserveer via mail: isabelle.laermans@antwerpen.be of telefonisch: 0487 42 16 93.
  • Beschikbaar van 1 februari tot en met 28 juni 2024.
  • Download de brochure.