Overslaan en naar de inhoud gaan
Fanfare Weesjongens Fanfare Weesjongens
NEWS

Fanfares in het Maagdenhuis op Museumnacht 5 augustus

27/11/2019 - 11:59

Op zaterdag 5 augustus 2023 openen 19 Antwerpse musea hun deuren met een bijzonder programma. Laat je verrassen, boeien, vermaken en ontroeren door performances, muziek, workshops, vertellingen en meer. 
 

Of je nu eerder houdt van een stille film met live piano of een oorverdovende karaoke-hit die je kan meekwelen: er is voor ieder wat wils! Tussen 19 uur en 1 uur verwelkomen de deelnemende musea je met open armen. Vanaf 1 uur 's nachts kan je de avond verderzetten op de afterparty in het MAS.

Programma Maagdenhuis

Of je kiest ervoor om de hele avond bij ons te blijven. Met onze prachtige binnenkoer en tuin is het 16de eeuwse Maagdenhuis dé plek voor een zomeravond vol cultuur. Geniet van toelichtingen bij onze vaste collectie, vertellingen, optredens van ‘De Dorpsfanfare’, infopanelen over ‘De fanfare van het Knechtjeshuis’. Verfris jezelf aan onze bar met een van onze drie huisbieren. 

VERTELLING | FANFARE IN HET WEESHUIS

Hoe was het om als weesjongen mee te lopen in de fanfare van het weeshuis? Beluister de geestige monoloog uit het boek ‘Kinderen van de Zorg, Zes eeuwen stedelijke jeugdzorg in Antwerpen’ waarin uitgebreid ingegaan wordt op het leven in het Maagdenhuis, het Knechtjeshuis en het Vondelingenhuis. 

OPTREDEN | DE DORPSFANFARE

‘De Dorpsfanfare’ speelt lustige deuntjes in de Lange Gasthuisstraat. Dat maakt het aanschuiven om binnen te raken een pak aangenamer, toch?
Sommigen van jullie kennen dit gezelschap ongetwijfeld, ze spelen vaak aan de cruise terminal bij Het Steen. Later op de avond speelt de fanfare op de binnenplaats van het Maagdenhuis. 

EXPO | DE FANFARE VAN HET KNECHTJESHUIS

Maak kennis met deze muzikale geschiedenis van de jongens van het Knechtjeshuis, het jongensweeshuis op de Paardenmarkt.
De fanfare van het Knechtjeshuis had veel succes bij de wezen  én het grote publiek. Al snel werd deze fanfare een vaste waarde in de stad. 
Via enkele infopanelen brengen we deze vergeten muzikale geschiedenis weer tot leven en laten we je kennismaken met hun optredens, optochten en concerten.

TOELICHTINGEN | ONTDEK HET VERHAAL EN DE COLLECTIE VAN HET MAAGDENHUIS

Eeuwenlang was het Maagdenhuis het meisjesweeshuis van de stad. In de loop van de geschiedenis ontstond er een mooie collectie kunstwerken uit de 16de en 17de eeuw. Enkele gidsen geven korte toelichtingen bij de collectie. Doorlopend tot 23 uur.  

BAR

Wil je even uitblazen? Ontdek de 3 Maagden-huisbieren in onze gezellige zomerbar: Cleyn bier, Wezeke en De Cater. 

Fanfare Weesjongens

Praktisch

Zaterdag 5 augustus vanaf 19 uur tot 1 uur. 
Vanaf 1 uur afterparty in het MAS. 
Info en tickets via museumnacht.be