17/11/2021 - 10:52
Van 2 tot en met 27 mei 2023
Vanaf 2 mei kan je de gratis fototentoonstelling van Fotografische Kring IRIS bezoeken in het Maagdenhuis. Ontdek het werk van de 12 deelnemende fotografen nog tot eind mei.
Fotografische Kring IRIS
Fotografische Kring IRIS werd meer dan honderd jaar geleden opgericht in Borgerhout. Door tentoon te stellen wil IRIS werken met elkaar confronteren en naar buiten treden.
In de afgelopen 100 jaar hebben enkele leden het ver geschopt. Vooral Jozef Emiel Borrenbergen en Antoon Dries hebben de kring uitstraling gegeven. Van verschillende leden is werk opgenomen in de vaste collecties van het FoMu en het Musée de la Photographie de Charlerloi.
Tot op vandaag blijft IRIS een actieve fotokring met wekelijkse bijeenkomsten waarop het werk van de leden kritisch besproken wordt. Verschillende fotografische tendensen komen aan bod, maar de gemeenschappelijke visie blijft nog steeds het streven naar een zuivere en eerlijke fotografie, waarin een beredeneerde visie en een aangepaste fotografische techniek samenkomen.
Deelnemende fotografen
Rita Ballinckx toont een reeks van verregaande kleur- en schaduwabstraheringen. Steeds vertrekkend van een realiteit die nauwelijks nog herkenbaar is.
Ludo Bekkers, met zijn negenennegentig jaar de nestor van de kring, laat parkopnames zien die zo donker zijn gedrukt dat er bij een eerste blik bijna niets te onderscheiden valt. Slechts na langer kijken verschijnen langzaam de beeldelementen en wordt de samenhang tussen de foto’s duidelijk.
Marina De Beul werkt aan een langlopend fotoproject getiteld ‘Two Moments’, met telkens twee opnames kort na elkaar genomen van eenzelfde locatie of persoon. Door het korte tijdsverschil tussen de opnames zijn de beelden verschillend maar toch verwant. De fotograaf is gefascineerd door de Noordzee en haar stranden, weergegeven in twee beelden.
Rik De Ruysser toont verschillende facetten van hedendaagse of gerenoveerde architectuur. Het zijn (detail)opnames met vaak een spel van licht, lijnen en vlakken. In een vitrinekast wordt zijn boek getoond met opschriften op Antwerpse gevels. Een project dat ondertussen al driehonderd verschillende opnames omvat.
Walter Dewachter is een natuurfotograaf ‘pur sang’, zoals blijkt uit zijn opnames van de zee en planten(details).
Marc Hoefman’s reeksen dragen als titel: ‘Durmevallei’ en ’Weerspiegelingen’. Met het Sigmaplan werd ter hoogte van Hamme het ‘Groot Broek’ aan de Durme ontpolderd en getransformeerd naar een zoetwatergetijdennatuur. Ecologisch getinte landschapsfotografie.
Liliane Lacasse maakte een fotodagboek tijdens de Coronapandemie. In de vitrinekast liggen delen uit deze reeks van begin april tot juni 2020.
Luc Pandelaers, huisfotograaf van de wijkkrant ‘Gazet van Zurenborg’, selecteerde portretten van muzikant Stijn Meuris, auteur Jeroen Olyslaegers, dichter Peter Holvoet-Hanssen en auteur Wil Van Broeckhoven.
Jean-Marie Piron houdt in zijn ‘wolken’-reeks de blik naar de hemel gericht.
Philippe Roose kijkt gefascineerd naar mensen en kinderen en hoe ze zich gedragen in de openbare ruimte. Het zijn vaak intieme momenten die worden afgebeeld. De stedelijke omgeving is zijn fotografische biotoop. In twee vitrinekasten liggen zijn boeken ‘Nelle Strade Italiane’, straatfotografie in Italië en ‘Le Maschere della Serenissima’ over (half)gemaskerde personen tijdens de Carnevale.
Ludo Slabbaert werkt met een superpositie van thermische en zichtbare fotografie, in deze reeks toegepast op vuurtorens. De verschillende kleuren geven - voor het menselijke oog onzichtbare – temperatuurverschillen weer. Blauw is koud en rood is warm. De tussenliggende kleurnuances geven subtiele temperatuurvariaties weer van die architectuur en haar omgeving.
Jaymes Van Luppen observeert hoe een ‘terrain vague’ landschap, oorspronkelijk een verlaten treinemplacement in Antwerpen Zuid gelegen, eerst omgevormd werd tot een festivalweide om vervolgens systematisch volgebouwd te worden tot de wijk ‘Nieuw Zuid’, met het instorten van een nog niet afgewerkt schoolgebouw als dieptepunt.
Rudi Wouters toont zijn ‘Seefhoek portraits’. De ‘Seefhoek’ is een wijk in het noorden van Antwerpen gelegen. De benaming komt van een herberg die op een hoek in deze wijk lag en waar het lokale (veilige) seefbier (van het Engelse ‘safe’) werd geschonken. Oorspronkelijk ontstaan rond 1860 als arbeiderswijk veranderde ze in de laatste de decennia tot een buurt met meer dan honderd verschillende nationaliteiten. De geportretteerden zijn bewoners van deze wijk.
Praktisch
- Van 2 tot en met 27 mei 2023 in het Maagdenhuis
- Dagelijks van 10 tot 13 uur en van 14 tot 17 uur. Gesloten op maandagen en op donderdag 18 mei.
- Gratis toegang
Foto header: Rik De Ruysser