Overslaan en naar de inhoud gaan
NEWS

Open Monumentendag op zondag 8 september

21/08/2019 - 15:29

Dit jaar zet Antwerpen de ondernemer Gilbert van Schoonbeke in de verf tijdens Open Monumentendag. Het Maagdenhuis is dus een van dé toplocaties om op 8 september te bezoeken.

Overzichtsexpo: ‘Rijk worden op de werf van de Gouden Eeuw. Gilbert van Schoonbeke’

De allerlaatste dag om de overzichtsexpo over topondernemer van Schoonbeke te bezoeken. Curator Jeroen Puttevils (stadshistoricus aan de Universiteit Antwerpen) gaat na wat voor iemand die schatrijke van Schoonbeke was. Dat nog nooit zoveel portretten van de man samen te zien waren maakt hem in deze expo tastbaarder dan ooit.

Proeven: ‘De Gil-Bar’ Ook in de tijd van Van Schoonbeke kende Antwerpen al veel brouwerijen en lokale biertjes.

Speciaal voor het van Schoonbekejaar brengen Antwerpse en Veenendaalse brouwers de bieren van de Gouden Eeuw terug tot leven. Kom ze (betalend) proeven in de Gil-Bar – na de afgelopen Museumnacht bekend en berucht!

Gezinnen: Aan het werk!

De leukste zandbak van Antwerpen staat op onze binnenkoer. Kinderen bouwen met de vormpjes van omwallingen, torens en kastelen hun eigen Antwerpen van de Gouden Eeuw.
En om de mannen te eren die het Maagdenhuis bouwden gaan kinderen aan de slag met hamer en beitel. Wanneer ze klaar zijn met kappen maken ze hun eigen merkteken en laten ze het na in een ouden eiken balk.

Rondleiding: ‘Het Maagdenhuis’

Om 10.30 en om 11.30 neemt een gids je een uur lang mee in het Maagdenhuis. Schrijf je wel vooraf in via tel. 03 22 11 333.

Lezingen van conservator Daniël Christiaens

De conservator van het Maagdenhuis onderzoekt de band tussen van Schoonbeke en het Maagdenhuis in drie lezingen van 20 minuten: ‘De afwikkeling van de erfenis van van Schoonbeke. Was hij een gulle gever?’ om 13.30 uur, ‘De portretten van van Schoonbeke: wat weten we over de kunstenaars?’ om 14 uur, ‘De buste van van Schoonbeke. Wat weten we over dit 16de-eeuws beeld’ om 14.30 uur.

Muziek: Jongerenkoor Waelrant

Jongerenkoor Waelrant zingt zowel renaissanceliederen uit de tijd van Gilbert van Schoonbeke als hedendaagse liedjes. Om 15 uur, 15.45 uur en om 16.30 uur.

Stadswandeling: ‘Wandel door de Gouden Eeuw met Gilbert van Schoonbeke’

Niemand drukte zijn stempel zo sterk op de stedelijke ontwikkeling van Antwerpen als Gilbert Van Schoonbeke. Om de invloed van de urbanist te onderstrepen ontwikkelde de stad Antwerpen een stadswandeling ‘Gilbert Van Schoonbeke’ in de Antwerp Museum App. Deze wandeling gidst bezoekers langs tien plekken in de stad waar de invloed van Van Schoonbeke vandaag nog sterk voelbaar is.

Praktisch

Maagdenhuis
Lange Gasthuisstraat 33
2000 Antwerpen
tel. 03 435 99 10
maagdenhuis@antwerpen.be
maagdenhuis.be

Website Open Monumentendag: