Overslaan en naar de inhoud gaan
Maria Presentatie
NEWS

Toelichting restauratie ‘Maria Presentatie’ op 7 maart

23/08/2022 - 15:03

Het grote olieverfdoek ‘Maria Presentatie’, met daarop de voorstelling van “De Opdracht van Maria in de Tempel” werd eind januari 2023 uit het depot van het Maagdenhuis gehaald om een grondig restauratieproces te ondergaan.

Dit zal in het Maagdenhuis, toegankelijk voor bezoekers,  gebeuren en is daarmee een première in onze geschiedenis. Het publiek kan op deze manier, van week tot week, de evolutie van de werken volgen.

Maria Presentatie

Met ‘Maria Presentatie’ doelt de kerk op het moment dat Maria – vervuld van de Heilige Geest – zich geheel aan de heer toewijdt.

Vanaf 1636 viert het Maagdenhuis dit Mariafeest (jaarlijks op 21 november) uitgebreid. De voorgevel van het Maagdenhuis werd met tapijten behangen en in deze kapel werd een feestelijke misviering gehouden. Muzikanten en een kinderkoor van het Vondelingenhuis zorgen voor muziek.

Het Maagdenhuis en de weesmeisjes moesten een goede beurt maken opdat rijke burgers gul in de buidel zouden tasten om de offerkist te spijzen.

 

De restauratoren

Het doek wordt in februari en maart in de kapel van het Maagdenhuis gerestaureerd. Sara Dewilde, docente Conservatie en Restauratie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, leidt de restauratie. Een vijftiental studenten helpen mee bij dit proces.

Op 7 maart licht Sara Dewilde de concrete plannen toe. Conservator Daniel Christiaens vertelt over het werk en het rijke iconografische thema van de ‘Maria Presentatie’.
 

Praktisch

Dinsdag 7 maart 2023 van 14 tot 15 uur

Prijs: 10 euro (inclusief bezoek aan de permanente collectie).Ter plaatse te betalen.
Boek je ticket vooraf via maagdenhuis@antwerpen.be of via tel. 03 435 99 10.