Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstendag voor kinderen in het Maagdenhuis
NEWS

Workshop | KUNST OP JE BORD!

10/10/2023 - 13:17

KUNST OP JE BORD! Creëer je eigen topstuk in het Maagdenhuis.

Kinderen van 7 tot 12 maken op de Kunstendag voor Kinderen (19 november 2023) hun eigen topstuk. In het oude meisjesweeshuis gaan we eerst kijken naar de 16de-eeuwse papkommen. Echte Vlaamse topstukken waar we bijzonder trots op zijn! Op dit aardewerk prijken prachtig geschilderde tekeningen en patronen. Bijzonder, want we weten eigenlijk niet zo goed waarvoor de kommen dienden en wie ze gemaakt heeft.

Vervolgens leer je tijdens een workshop alles over dot-painting, een techniek die afstamt van de aboriginals. Daarna mag je jezelf uitleven op een wit stenen bord. Met enkele zelfgekozen kleurtjes en een patroon, stip jij erop los. In een mum van tijd word jij eigenaar van een nieuw, uniek topstuk dat zo naast onze papkommen zou kunnen staan!

16de-eeuwse papkommen

Sinds 2011 prijken de 63 majolica papkommen uit de 16de eeuw op de Vlaamse topstukkenlijst. In het midden staat steevast een mannen- of vrouwenborstbeeld. Rondom zijn de kommen rijkelijk versierd met bloemen of geometrische figuren. 

Dat de weesmeisjes hun dagelijkse portie pap niet uit deze kommen aten, staat vast. Misschien kwam dit kleurrijk servies wel op tafel tijdens zon- en feestdagen, maar echt zeker zijn we daar niet van. In ieder geval is het bijzonder dat dit aardewerk van majolica – vroeger een luxeproduct – in de handen van de arme weesmeisjes terechtkwam.

Dot-painting

Helemaal aan de andere kant van de wereld beschilderen de aboriginals in Australië geen papkommen, maar wel rotsen, stukken boomschors en muren. Met een houten stokje gedipt in verf versieren ze het oppervlak met stippen. Eenvoudig en creatief tegelijk! De mix van verschillende kleuren, cirkelstructuren en de variatie in grootte van de stippen leveren kleurrijke, unieke creaties op. 

Tegenwoordig is het ‘stippen’ een populaire techniek geworden om keramieken schaaltjes, borden, koffietassen, theelichthouders en vazen mee op te vrolijken. De gevormde combinaties en patronen zijn tijdloos, het plezier en de fantasie eindeloos. 

Praktisch

Loop jij mee ons topstuk achterna? Neem dan de onderstaande info even aandachtig door en schrijf je in!

  • Wanneer? Zondag 19 november 2023 van 10 tot 12 uur of van 13 tot 15 uur. 
  • Wie? Voor kinderen van 7 tot 12 en hun (groot)ouders. 
  • Prijs?  5 euro (inclusief materiaal en twee drankjes)
  • Inschrijven? Stuur een mailtje naar maagdenhuis@antwerpen.be en vermeld de namen van de deelnemers. Laat ons ook even weten welke workshop (10 of 13 uur) je wil volgen. 

Wij voorzien al het materiaal (van stenen bord tot verf). Neem zelf nog een schildersschortje of t-shirt mee die vuil mag worden en een oude vod of (hand)doekje dat nadien in de vuilbak mag.