Overslaan en naar de inhoud gaan
NEWS

Expo 'Rijk worden op de werf van de Gouden eeuw, Gilbert Van Schoonbeke'

27/02/2019 - 14:56

Van 7 juni tot 8 september 2019

De expo 'Rijk worden op de Werf van de Gouden Eeuw. Gilbert van Schoonbeke’ brengt de persoon Gilbert Van Schoonbeke terug tot leven in het Maagdenhuis.  Want wie was Gilbert Van Schoonbeke eigenlijk? 

Als er iemand het uitzicht heeft bepaald van het Antwerpen van de Gouden Eeuw (de 16de eeuw) dan is het wel Van Schoonbeke. Het huidige Eilandje, het Brouwershuis en tal van straten en pleinen werden ontwikkeld op zijn initiatief. De urbanist en projectontwikkelaar werd dit jaar 500 jaar geleden geboren, een uitgelezen kans om hem in de schijnwerpers te zetten.

De overzichtstentoonstelling ‘Rijk worden op de werf van de Gouden eeuw, Gilbert Van Schoonbeke ‘toont via kunstwerken, plannen, kaarten, foto’s en gebruiksvoorwerpen de context waarin de bekende Antwerpenaar zijn plannen kon verwezenlijken. En dat was niet altijd evident, getuigen de vele intriges, moordpogingen, opstand en een aanval op Antwerpen. 

Maar de expo gaat verder dan zijn realisaties. Wat voor iemand was de schatrijke Gilbert van Schoonbeke eigenlijk? Zo krijg je bijvoorbeeld de unieke gelegenheid alle bekende portretten van de man samen te zien. Jeroen Puttevils, stadshistoricus aan de Universiteit Antwerpen, is de curator van deze tentoonstelling.

Zandbak voor de kleinsten (en voor iedereen die daar zin in heeft)

Kinderen kunnen hun eigen (ridder)stad bouwen in een speciaal gebouwde grote zandbak op de binnenkoer. Met vormpjes van torens, muren en poorten komt dat gegarandeerd goed! Spelen? Dat doen bezoekers natuurlijk gewoon gratis.  

Gilbert van Schoonbeke-wandeling via de Antwerp Museum App

Vanaf juni 2019 is de architectuurroute Gilbert van Schoonbeke beschikbaar in de Antwerp Museum App. Wandel op eigen tempo en ontdek de stad van de Gouden Eeuw. De wandeling in de app is gratis. De Gilbert van Schoonbeke-tour in de Antwerp Museum App neemt u mee langs tien cruciale locaties om het leven en het werk van deze ontwikkelaar/ondernemer beter te begrijpen. Al wandelend ontdekt u niet alleen dat er zonder hem geen Eilandje zou zijn, maar komt u ook meer te weten over wie hij was en hoe het leven er in de Gouden Eeuw uitzag. Stap even terug in het 16de-eeuwse leven in Antwerpen en laat u rondleiden door Gilbert van Schoonbeke. Meer over deze wandeling op Antwerpen.be .

Van Schoonbekejaar in Antwerpen

Antwerpen viert het hele jaar Van Schoonbeke. De overzichtstentoonstelling in het Maagdenhuis, concerten in Museum Vleeshuis, een speciaal Gilbertbier, een boek, tochten op de Schelde en een optreden van Stef Bos. De zanger werd geboren in Veenendaal, waar Van Schoonbeke destijds een deel van zijn grondstoffen haalde. Het uitgebreide programma van het Van Schoonbekejaar vind je op www.antwerpen.be/vanschoonbeke.

Meer info

Maagdenhuis
Lange Gashuisstraat 33
2000 Antwerpen
tel. 03 435 99 10

Facebook
maagdenhuis@antwerpen.be
 

Prijzen

  • 6 euro, ook voor wie een A-kaart heeft
  • Combiticket met bezoek aan het Maagdenhuis 10 euro
  • -12 jaar gratis toegang