Overslaan en naar de inhoud gaan
Kinderkunstgalerij Affiche Kinderkunstgalerij, UZA
NEWS

Nieuwe expo ‘Kinderkunstgalerij’ stelt werk tentoon van kinderen die in ziekenhuis verbleven

01/06/2023 - 13:38

Van 3 juni tot en met 11 augustus 2023

Kleine kunstenaars, grote prestaties. Met de expo ‘Kinderkunstgalerij’ toont het Maagdenhuis zo’n 250 werken van jonge patiënten die de afgelopen drie jaar op de afdeling kindergeneeskunde verbleven.
 

Kinderen voelen zich eventjes kunstenaars, en niet ziek

Op de kinderafdeling van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) waanden de patiënten zich even kunstenaars. Samen met vrijwilligster Martine Verbruggen maakten ze tijdens hun verblijf kunst. Van schilderijen en collages tot vilten popjes en geverfd porselein. 

Dankzij Martine konden de patiënten de afgelopen vier jaren hun zorgen even aan de kant schuiven. Zo’n twee keer per week liet ze de kinderen voelen wat het is om kunstenaar te zijn. De kinderen gebruikten verschillende materialen zoals verf, klei, vilt en papier. Daarnaast lieten ze zich inspireren door allerlei thema’s. Zo zie je in sommige kunstwerken verwijzingen naar portretkunst, landschappen, bloemen en insecten. Andere werken bevatten dan weer knipogen naar bekende kunstenaars zoals Keith Haring en de Belgische schilder Benjamin Demeyere.  
 

250 kunstwerken in het Maagdenhuis

Het plan om deze bonte kunstverzameling te tonen aan de buitenwereld was er al lang, maar werd omwille van de coronapandemie even in de koelkast gestopt. Na vier jaar verdienen de 250 werkjes nu eindelijk de nodige aandacht.

Naast Martine zijn ook Juliëtte Venverloo en Aline Michiels, het pedagogisch team van het UZA, bijzonder blij met de belangstelling. In maart stonden de werken nog tentoon in het UZA. Via een wandeling van maar liefst twee kilometer door het ziekenhuis konden patiënten, familieleden en bezoekers de werken al eens bekijken. Deze zomer zijn de kunstwerken langer en voor een breder publiek gratis te bewonderen in het Maagdenhuis.  

 

WORKSHOP | Iedereen Kunstenaar

Jong en zelf goesting om eens de kunstenaar uit te hangen? Volg dan de workshop ‘Iedereen kunstenaar’ en treed samen met vrijwilligster Martine in de voetsporen van de jonge kunstenaars van de Kinderkunstgalerij. 
Eerst verkennen we de kunstwerken en leggen we de link met het Maagdenhuis. Vervolgens ga je zelf aan de slag, geïnspireerd door de kunstwerken die je net zag. Martine legt je stap voor stap uit hoe je met eenvoudige materialen iets unieks kan creëren.

  • Workshops op 14/06, 21/06 en 19/07
  • Van 14 tot 15.30 uur
  • Prijs: 3,5 euro. Schrijf je online in.
  • Vanaf 6 jaar

     

Praktisch

  • Van zaterdag 3 juni tot en met vrijdag 11 augustus 2023
  • Gratis. Mogelijkheid om een vrije bijdrage te geven aan de UZA Foundation. 
  • Maagdenhuis, Archiefzaal