Overslaan en naar de inhoud gaan
NEWS

Gezocht: Kwekelingen

09/10/2019 - 15:57

Het Maagdenhuis, het voormalige meisjesweeshuis in de Lange Gasthuisstraat, is op zoek naar verhalen van en over ‘kwekelingen’. Een term die verwijst naar kinderen die niet door hun ouders opgevoed konden worden. Deze kinderen werden door het gerecht of het OCMW in een instelling geplaatst.

Het collectieve geheugen

Het Maagdenhuis wil het collectief geheugen worden van verhalen over wezen, kwetsbare kinderen en vondelingen, vroeger en nu. Daarom verzamelen we, naast historische objecten, ook verhalen van en over deze kinderen. Die verhalen hoeven niet rechtstreeks aan het Maagdenhuis gelinkt te zijn.  Door de verhalen een plaats te geven als immaterieel erfgoed voorkomen we dat ze in de vergetelheid geraken.

Op zoek

We zijn op zoek naar persoonlijke verhalen, al dan niet met bijbehorende foto’s en objecten, over deze kwekelingen. De focus ligt op de periode 1946-1980. Kan jij hierover meer vertellen? Werkte je zelf in een instelling waar kwekelingen grootgebracht werden? Of ben je daar zelf opgegroeid? Laat het ons dan weten. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Contact

Contacteer ons via e-mail ( maagdenhuis@antwerpen.be )  of telefonisch via tel. 03 435 99 10, voor 31 december 2019. De gesprekken willen we vanaf januari 2020 inplannen. Het spreekt voor zich dat we dankbaar en respectvol omgaan met jouw getuigenis.

www.maagdenhuis.be
facebook.com/maagdenhuis
instagram.com/maagdenhuisantwerpen