Overslaan en naar de inhoud gaan
NEWS

Dulle Griet: rebellie – provocatie – wanhoop – feminisme

26/09/2019 - 12:20

Hedendaagse artistieke kijk op de Dulle Griet in het Maagdenhuis

Van 5 oktober tot 8 december 2019

Dulle Griet roept vandaag nog veel vragen op. Kunstenaars Tracey Rose, Pipilotti Rist, Anne-Mie van Kerckhoven en Erik Van Lieshout gaan aan de slag met het gruwelijke tafereel en de mysterieuze figuur.

In 2019 viert Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel naar aanleiding van de 450e verjaardag van zijn dood. Een indrukwekkende reeks tentoonstellingen en evenementen zal de wereld tonen wat voor uitzonderlijk kunstenaar hij was, en hoe invloedrijk hij was bij zijn leven. In het Maagdenhuis kan je een deel van de expo ‘Dulle Griet: rebellie – provocatie – wanhoop – feminisme‘ bezoeken. Een hedendaagse artistieke kijk op de Dulle Griet, verspreid over drie locaties in de stad. 

Die Dulle Griet is zonder twijfel een vrouw, maar met een mannelijk gezicht en optreden. Haar lege blik: schizofrenie? Het leven met een trauma? Een gevolg van psychische agressie? Is zij wel die rovende vrouw, die de hellemond amper waarneemt of vreest? Waarom vermoeden de meesten dat zij aanvalt, in plaats vlucht? Rooft zij om te stelen, of haalt zij terug, wat van haar geroofd werd? Waarom noemt men haar eerder dader dan slachtoffer? Wat heeft de oorlog, die overal in het schilderij woedt, met haar gedaan?

In het Maagdenhuis ontdekt u eigenzinnige interpretaties van Dulle Griet door kunstenaars Tracey Rose, Pipilotti Rist, Anne-Mie van Kerckhoven en Erik Van Lieshout. .

Praktisch
Van 5 oktober tot 8 december 2019 in het Maagdenhuis

De tentoonstelling “Dulle Griet: rebellie – provocatie – wanhoop – feminisme”  is gespreid over drie locaties:
• LLS Paleis / Paleisstraat 140 / 2018 Antwerpen
• Antwerp Art Pavillion / Hanzestedenplaats 15 / 2000 Antwerpen
• Maagdenhuis, Lange Gasthuisstraat 33, 2000 Antwerpen

Lees meer over het Internationale Bruegeljaar en over LLS Paleis.