31/08/2021 - 16:29
In 2021 viert Antwerpen 800 jaar ’t stad. In februari 1221 verleende de hertog van Brabant Hendrik I, Antwerpen stadsrechten. Hoewel de stad eerder al een zeker statuut had, werd met de ondertekening van het charter in 1221 alles geofficialiseerd.
Bijna gelijktijdig met de ontwikkeling van de stad ontstaat ook de openbare zorgverlening. Het oudste bekende spoor dateert van 1226: het Sint-Elisabethgasthuis krijgt de pauselijke toestemming om een kapel te bouwen en een kapelaan aan te stellen. De instelling bestond toen ook al even en verhuisde in 1238 van een pand in de buurt van de kathedraal naar een braakliggend terrein buiten de toenmalige stadsgrenzen: Ter Elst – het Elzenveld, een terrein gelegen aan wat nu de Lange Gasthuisstraat is.
Zo ontwikkelde zich hier het hart van de stedelijke armenorganisatie, met instellingen als het genoemde ziekenhuis, het Vrouwkenshuis, het Maagdenhuis en later ook de hoofdzetel van de stedelijke administratie voor armenzorg, nu OCMW.
Wees welkom in het Maagdenhuis en ontdek de rijke geschiedenis van de Antwerpse armenzorg.
Programma Maagdenhuis
Ook te bekijken op de website van Open Monumentendag.
Gratis
Van 10 tot 18 uur
- Rondleiding ‘Bijna 800 jaar armenzorg in Antwerpen’: ontdek de lange geschiedenis van de stedelijke armenzorg, die ook al teruggaat tot de 13de eeuw.
Gratis – geen reservatie nodig
Start om 11 uur, om 14 uur en om 16 uur
- Bar
De weesmeisjes van het Maagdenhuis dronken dagelijks ‘cleyn bier’. Benieuwd hoe dat smaakt? Kom het proeven op de binnenkoer.
- Voor het hele gezin: ‘Zoek de schat van het Maagdenhuis’
Ben je een echte speurneus? Ga dan op zoek naar de schatkist die verstopt is in het Maagdenhuis en kraak de code. Zoek naar de details op de schilderijen en vindt zo de code die het slot van de schat opent.
Doorlopend doorheen het hele Maagdenhuis
Voor families en gezinnen van 7 tot 77 jaar.
- ‘Maak je eigen oorkonde! ‘
Wist je dat het oudst bekende stadszegel te bewonderen is in het Maagdenhuis? Er is een oud document bewaard uit 1232 waar een mooie lakzegel aanhangt met het stadswapenschild.
Op de binnenkoer maak je een eigen oorkonde alsof het 800 jaar geleden is… Het resultaat mag je mee naar huis nemen!
Doorlopend op de binnenkoer
Voor families en gezinnen van 7 tot 77 jaar.