Overslaan en naar de inhoud gaan
Pelgrimstafel Antwerpen 2023
NEWS

Pelgrimstafel op Witte Donderdag: een van de oudste tradities in de stad

31/01/2019 - 15:40

Donderdag 28 maart van 10 tot 18 uur, toegang gratis

Ook dit jaar staat er op Witte Donderdag een rijkelijk gedekte tafel in het Sint-Julianusgasthuis in de Hoogstraat 70-72, vandaag vooral gekend als Galerie De Zwarte Panter. De tafel wordt opgesteld en versierd door Faieq Al-Mamoori van Gasthuis Mechelen, UnitedWe en kunstenaars Nadia Naveau en Nico Dockx. Overdag is de pelgrimstafel vrij te bezichtigen, ’s avonds serveren chef Al-Mamoori en zijn team een maaltijd aan 12 kwetsbare Antwerpenaren.

Traditie

Dat de Pelgrimstafel gepresenteerd wordt op een van de oudste plekken van de stad is geen toeval. Eeuwen geleden al werd op Witte Donderdag de tafel gedekt voor ‘twaalf arme lieden of pelgrims’.  
Het aantal genodigden is symbolisch en verwijst naar de twaalf apostelen bij het Laatste Avondmaal. De tafel is gedekt voor 13 gasten. Die laatste plaats is voor Jezus zelf gereserveerd, gesymboliseerd door een met boter ingesmeerd Christusbeeld. 

Kunstenaars Nadia Naveau en Nico Dockx richten de Pelgrimstafel in als een indrukwekkend tableau vivant. Hiervoor krijgen ze de steun van lokale bio-boeren en van Zeeuwse en Noordzeevissers. 
De setting wordt ingekleed met reproducties van originele kunstwerken van het Antwerpse Maagdenhuis. 

Pelgrimstafel Antwerpen 2023

Gratis bezoek tot 18 uur

Tot 18 uur kunnen bezoekers terecht in Galerie De Zwarte Panter om de pelgrimstafel te bekijken. 

’s Avonds genieten twaalf kwetsbare Antwerpenaren achter gesloten deuren van een pelgrimsmaaltijd op basis van lokale groenten en Noordzeevis. De genodigden worden geselecteerd door de stad Antwerpen en het ‘Instroom Art collectief’. 
Na de maaltijd start de tweede ‘Award uitreiking’ die Instroom Art organiseert om mensen te eren die zich dagelijks inzetten voor hun uitzonderlijk maatschappelijk werk. 

Pelgrimstafel Antwerpen 2023

Seppe Nobels

Het Sint-Julianusgenootschap heeft voor deze editie opnieuw Seppe Nobels en de medewerkers van Gasthuis Mechelen, UnitedWe en Instroom Art Collectief gevraagd om hun medewerking te verlenen.

Nobels kreeg in 2021 als eerste de groene Michelin-ster met zijn restaurant Graanmarkt13. Hij is de bezieler van het restaurant Instroom, intussen ook al met zo’n ster bekroond. Instroom is geen gewoon restaurant, wél een opleidingsacademie voor vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers. Met als doel een springplank te zijn naar een nieuwe, Belgische toekomst voor elk van hen.

Unesco Werelderfgoed?

In 2021 werd de Pelgrimstafel, samen met de Gentse Feesten, erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Een volgende stap voor het Koninklijke Sint-Julianusgenootschap is de erkenning als Unesco Werelderfgoed. 

Nog altijd pelgrims

Jaarlijks overnachten nog steeds een 30-tal pelgrims in onze stad. Het Vlaams Compostelagenootschap richtte voor hen, samen met het OCMW en de Stad Antwerpen, een nieuwe herberg op. Tijdens deze Pelgrimstafel is er een infostand om toekomstige pelgrims te adviseren bij de voorbereidingen van hun tocht.  

Praktisch

  • Donderdag 28 maart 2024 van 10 tot 18 uur
  • Toegang gratis
  • Kapel Sint-Julianusgasthuis (Galerie Zwarte Panter)
    Hoogstraat 70-72
    2000 Antwerpen

De organisatie van de Pelgrimstafel is een samenwerking van de vzw Sint-Julianusgasthuis, Galerie De Zwarte Panter, het Maagdenhuis en het Instroom Art Collectief. 

Links

Pelgrimstafel Antwerpen 2023