Overslaan en naar de inhoud gaan
NEWS

Wees welkom in het Maagdenhuis

05/08/2020 - 16:14

Het Maagdenhuis was vroeger een weeshuis voor meisjes, 'maegdeckens' genoemd. Binnen het prachtige gebouw ontdekken bezoekers de geschiedenis van de weesmeisjes en de Antwerpse armenzorg. De rijke kunstcollectie met werken van Rubens, Van Dyck en Jordaens past verrassend goed in dat verhaal. 

Op het Mechelseplein, één van de hipste pleinen van Antwerpen, ligt het Maagdenhuis. Het machtige gebouw uit de 16de en de 17de eeuw imponeert met zijn statige voorgevel en verrast met een prachtige binnenkoer. Tot 1882 was het huis een meisjesweeshuis. De wezen, 'maegdeckens' genoemd, kregen er onderwijs, leerden naaien en kantklossen en voerden huishoudelijke taken uit. 

Pronkstukken uit de kunstcollectie zijn de unieke verzameling papkommen uit gepolychromeerd Antwerps aardewerk - de voorloper van het Delftse porselein ofwel de Delftse ‘faience’. Maar de verzameling is bijzonder gevarieerd: schilderijen van Rubens, Van Dyck en Jordaens, een olieverfpaneel uit 1500 met De Zeven Werken van Barmhartigheid of de zeventiende-eeuwse Houten Clara... Dat beeld inspireerde de Vlaamse romancier Hendrik Conscience voor zijn gelijknamige roman. Nu al meer lezen over onze collectie? Dat kan hier

Meer dan kunst

Het Maagdenhuis is meer dan werken van grote meesters. Ontdek bij ons het verhaal van de Antwerpse vondelingen-, wezen- en armenzorg door de eeuwen heen. Gevoelige onderwerpen als armoede, het te vondeling leggen van baby’s en solidariteit komen hier aan bod. Gebruiksvoorwerpen uit het dagelijkse leven van de wezen maken dit uniek stuk sociale geschiedenis tastbaar. Wist je trouwens dat de Antwerpse vondelingenschuif voor het eerst in 1812 in gebruik genomen is?

Historisch Huis

Als historisch huis is het Maagdenhuis een van die gebouwen die de stad markeren. Het bundelt verleden en heden en zoekt aansluiting bij nieuwe maatschappelijk thema’s. 

De sociale en culturele invulling gaat veel verder dan de louter museale werking uit het verleden. Tijdelijke exposities en andere culturele evenementen, maar even goed  events in de meest ruime zin krijgen een plaats in het Maagdenhuis. Zo wil het Maagdenhuis de buitenwereld naar binnen halen en zelf enthousiast naar buiten treden. En de verbinding maken met onze buren, de buurt en de ganse stad.

Plan je bezoek

Hoe je bij ons geraakt, de openingsuren en de prijzen lees je op onze pagina met praktische informatie.

Ben je fan en wil je ons overal volgen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief en volg onze accounts op Facebook en Instagram

Wil je meer weten over de verhuur van onze zalen? Stuur ons dan een mailtje