Overslaan en naar de inhoud gaan
NEWS

Zomerexpo ‘Goede nacht, slaap zacht?’

05/06/2020 - 14:18

Over slapen in de weeshuizen en de nachtopvang

Hoe werd er geslapen in de weeshuizen van Antwerpen? En kreeg je als dakloze of toevallige passant opvang in het Antwerpse? Van de 16de eeuw tot op vandaag biedt Antwerpen slaapplaatsen en opvang aan voor kinderen en thuislozen. Deze tijdelijke tentoonstelling is een nachtelijke uitstap naar de slaapzalen voor weeskinderen in het Maagdenhuis en het Knechtjeshuis. Je leert meer over het voormalige Nachtasiel voor daklozen in de Schoytestraat en over één van de oudste opvanghuizen van de stad: het Sint-Julianusgasthuis.

Met een mix van oude foto’s, kunstwerken en originele archieven schetsen we een beeld van de slaapgelegenheden in de opvanghuizen. En dat is niet altijd een fraai beeld. De foto’s van het nachtasiel van begin 20ste eeuw zijn bijzonder confronterend. Of het impressionistische schilderij van een ziek weeskind: het is niet voor niets dat er een vraagteken in de titel staat – ‘Slaap zacht?’.

Met een strozak en lijnwaad lakens in een oud ziekenhuisbed maken we de 17de eeuwse bedden wel heel tastbaar.

We kijken ook naar de Antwerpse opvang van vandaag. De winteropvang voor daklozen, slaapplekken in de centra voor Bijzonder Jeugdzorg… De Stad Antwerpen wil ook in 2020 een bed blijven voorzien aan wie het nodig heeft. 

Praktisch

Tijdelijke expo van 1 juli tot en met 30 september 2020 in de Archiefzaal van het Maagdenhuis.
Gratis toegang met je ticket voor een bezoek aan het Maagdenhuis.

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, is een vrije toegang aan het Maagdenhuis niet mogelijk. Het Maagdenhuis laat een maximum hoeveelheid bezoekers toe tijdens vaste tijdsblokken. Koop nu uw ticket online.