Overslaan en naar de inhoud gaan
NEWS

P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen

12/05/2021 - 14:49

Tentoonstelling MoMu over Antwerpse kantgeschiedenis (onder andere) in het Maagdenhuis

Van 25 september 2021 tot en met 9 januari 2022

De tentoonstelling ‘P.LACE.S – De verborgen kant van Antwerpen’ belicht de belangrijke rol die de stad speelde in de productie en handel van kant. MoMu brengt dit verhaal via een tentoonstellingsparcours dat vijf locaties in de stad met elkaar verbindt. Een daarvan is het Maagdenhuis. 

Met ‘P.LACE.S’ gaat MoMu een unieke conversatie aan tussen historisch textielambacht en hedendaagse mode om onze geschiedenis van een andere, Antwerpse kant te bekijken. Zo ontstaat een visueel spel tussen heden en verleden dat objecten presenteert uit internationale collecties die nooit eerder in België getoond werden.

Vanaf het midden van de 16de tot halverwege de 18de eeuw speelde Antwerpen een hoofdrol in de creatie en distributie van kant – zonder de naam van de stad aan één type kant te verbinden. Vanuit een bevlogen handelsgeest werd kant van uiteenlopende kwaliteit gemaakt en verhandeld voor een diverse en internationale clientèle. Dat zorgde ervoor dat Antwerpen zich aanpaste aan de specifieke noden van de exportlanden. Het gebrek aan branding – in tegenstelling tot bijvoorbeeld Brussel, Brugge of Mechelen – is een van de redenen waarom publicaties over kant Antwerpen meestal slechts zijdelings vermelden.

Teaser P.LACES - De verborgen kant van Antwerpen from MoMu Fashion Museum Antwerp on Vimeo.

Diverse kanten uit (in) Antwerpen

Met ‘P.LACE.S’ duidt MoMu het socio-economische en artistieke belang van de kant die in Antwerpen gemaakt en verhandeld werd. Door historische kanten, schilderijen en archiefdocumenten uit Europa en de VS – Vlaamse kant schittert in collecties van The Metropolitan Museum of Art in New York tot het Victoria & Albert Museum in Londen – samen te brengen en in een context te plaatsen, toont de expo dat kant eeuwenlang prominent aanwezig was in mode, interieur en religie. Ook de rol van meisjes en vrouwen in zowel de productie als de handel van kant krijgt de nodige aandacht. MoMu presenteert deze rijke geschiedenis in dialoog met hedendaagse, vaak hoogtechnologische modecreaties die wat betreft vorm of concept verwijzen naar kant. 

Expo met parcours langs het Maagdenhuis

De historische ‘places’ waar de expo in Antwerpen plaatsvindt, hebben een – vaak minder bekende – historische band met kant. In het Museum Plantin-Moretus, met een van de oudste archieven ter wereld over kanthandel, en in het Snijders&Rockoxhuis toont de expo uitzonderlijke kant en hedendaagse mode in historische interieurs. 

Daarnaast creëerde SHOWstudio, het veelgeprezen digitale platform van modefotograaf Nick Knight, op vraag van MoMu een artistieke interventie op twee tentoonstellingslocaties. Voor de Sint-Carolus Borromeuskerk – die over de belangrijkste verzameling kant uit de 17de en 18de eeuw in Antwerpen beschikt – maakte SHOWstudio een poëtische film. In het Maagdenhuis, waar weesmeisjes vroeger leerden naaien en kantwerken, werd gezocht naar zowel inhoudelijke als visuele parallellen tussen historische en hedendaagse productietechnieken. 

In MoMu illustreert de expo de modieuze aspecten van kant. Via een overzicht van verschillende types kledij en accessoires, van hemden tot mutsen, kan de bezoeker verkennen hoe kant precies gedragen werd. Bezoekers ontdekken tevens hoe innovatieve ontwerpers van vandaag experimenteren met transparantie via hightech 3D-printing en lasercutting. Zo krijgen ze een nieuwe kijk op designers en modehuizen zoals Iris van Herpen, Azzedine Alaïa, Chanel, Prada en Louis Vuitton, die met nieuwe technieken de conceptuele grenzen van kantwerk aftasten. 

Praktisch

  • ‘P.LACE.S – De verborgen kant van Antwerpen’ 
  • Van 25 september 2021 tot en met 9 januari 2022
  • MoMu – ModeMuseum Antwerpen, Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen en 4 andere locaties (Maagdenhuis, Museum Plantin-Moretus, Sint-Carolus Borromeuskerk en Snijders&Rockoxhuis)
  • Meer info over de tentoonstelling: momu.be
  • Openingsuren: di - zo, 10 - 18 u (gesloten op maandag) 
  • Tickets: tickets.momu.be

Uitzonderlijk gesloten tijdens de daguren op 16 december

Op 16 december openen het Maagdenhuis en een andere musea 's avonds de deuren voor de winternocturne. Uitzonderlijk zal het Maagdenhuis tijdens de daguren niet open zijn. Je bent wel van harte welkom tussen 17 en 22 uur 's avonds. 

MODE 2.021 ANTWERPEN

De tentoonstelling ‘P.LACE.S’  is een onderdeel van 'Mode 2.021 Antwerpen - Mode/Bewust' het heropeningsprogramma van MoMu - ModeMuseum Antwerpen in samenwerking met stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen.
Meer info: mode2021antwerpen.be

 

Foto boven: Iris van Herpen S/S 2017 in collaboration with Philip Beesley, Model: Elza Matiz, Photo: Sølve Sundsbø / Art + Commerce